Webshop

Geschiedenis van onze locaties

In het begin bestond La Casserole alleen uit een bedrijfspand. Na een aantal jaren van thuis catering besloot La Casserole uit te breiden naar diverse locaties in de omgeving. In 1985 kwam Eeckaerde Auberge op het pad van Fons. Drie jaar later gold dat ook voor Leesthoeve. Met deze twee locaties ging La Casserole een aantal jaar verder. In 1998 kwam Kasteel Henkenshage beschikbaar. Er werd geen moment getwijfeld om mooie partijen te mogen geven in een kasteel. Het Ketelhuis op Landgoed de Grote Beek was de laatste locatie die in 2013 erbij kwam. Tot op heden zijn alleen Kasteel Henkenshage en Het Ketelhuis nog in het beheer van La Casserole. Vanaf 2016 werd Leesthoeve verhuurd en is op dit moment omgetoverd tot een restaurant. Eeckaerde Auberge is in 2022 overgenomen door Stephan Vroomen en is helemaal verbouwd.

Geschiedenis Het Ketelhuis, Landgoed de Grote Beek

Het Ketelhuis is een onderdeel van Landgoed de Grote Beek en werd rond 1918 gebouwd in Neo-Renaissancestijl. Het ontwerp wordt vermoedelijk toegeschreven aan het bureau van de Rijksbouwmeesters. Gedurende bijna een eeuw huisvestte het gebouw drie enorme stoomketels, die warm water produceerden voor de verwarming van de gebouwen op het landgoed. Dit vereiste natuurlijk veel onderhoud en na verloop van tijd verouderde de technologie.

In 1999 werd uiteindelijk overgestapt op stadsverwarming, waardoor het gebouw zijn functie als ketelhuis verloor. Echter, behield het natuurlijk wel zijn cultuurhistorische en architectonische waarde. Met name de goed bewaarde staat van zowel het exterieur als het interieur wordt geroemd. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed erkende dit en verleende het gebouw in 2001 de status van Rijksmonument.

Het Ketelhuis is van bijzondere waarde voor Eindhoven en haar geschiedenis. Om deze waarde te behouden, werd gezocht naar een passende herbestemming voor het gebouw. De unieke ligging en het industriële uiterlijk lenen zich uitstekend voor een ontmoetingsplek: een plek waar verleden en heden samenkomen en waar het leven gevierd wordt.

Met dit uitgangspunt transformeert Het Ketelhuis, met veel respect voor de historie, tot een prachtig horecabedrijf. Alle unieke kenmerken van het gebouw zijn behouden gebleven, samen met alle moderne voorzieningen die een eigentijds horecabedrijf vereist. Dit maakt Het Ketelhuis tot een voorbeeld van een geslaagde herbestemming van dit waardevolle cultuurhistorisch erfgoed in Eindhoven. Sindsdien fungeert Het Ketelhuis als een succesvol party- en evenementencentrum, waar het Rijksmonument gebruikt wordt voor verschillende evenementen.








Geschiedenis Kasteel Henkenshage

De geschiedenis van dit prachtige kasteel gaat helemaal terug tot het begin van de 14e eeuw. In de vele honderden jaren die volgden, heeft het kasteel onderdak geboden aan adellijke families, industriëlen en zelfs aan de bevrijders van Nederland.

In 1850 werd Kasteel Henkenshage verbouwd. Van een sober, omgracht gebouw zonder verdiepingen kreeg het zijn kasteelachtige uiterlijk door toevoeging van hoektorens, stallen en dienstwoningen. De gracht werd verlegd en een binnenplaats werd toegevoegd. In 1904 kreeg architect J. Cuypers de opdracht om Henkenshage te verbouwen, terwijl Leonard Springer de tuinen aanlegde. In 1940 werden zowel het kasteel als de tuinen gekocht door de gemeente Sint-Oedenrode.

Na de oorlog raakte het kasteel in verval en dreigde het zelfs gesloopt te worden, maar vanaf 1956 werd het gerestaureerd met geld van de familie De Girard de Mielet van Coehoorn. Het kasteel ligt op een eiland, met ook een eilandje binnen de grachten waar nu een openluchttheater is gevestigd. Sint-Oedenrode ligt vlakbij Eindhoven.

Het Park Henkenshage vormt eigenlijk de achtertuin van het gelijknamige kasteel. De tuin, waarin prachtige oude eiken staan, is rond 2002 gerenoveerd door landschapsarchitecte Arda van Helsdingen, waarbij ook het ontwerp van Leonard Springer uit 1909 weer is hersteld. In de tuin bevindt zich ook de kapel van Onze Lieve Vrouw ter Troost. Opvallende elementen zijn onder andere de ‘verborgen tuin’, het beeldeneiland, de uitkijkheuvel en het amfitheater.