Museum Kasteel Henkenshage
Kasteel Henkenshage is gelegen in de Sint-Oedenrode
In dit Kasteel zijn verschillende authentieke ruimtes ingericht met diverse museumstukken.
De Ontvangsthal
Hier begint de geschiedenis van de adellijke familie die hier vele jaren heeft gewoond. We beginnen bij Menno van Coehoorn de beroemde vestingsbouwer, waarvan een portret in de ontvangsthal te bewonderen is. Aan de andere zijde hangt een familieportret van een kleinzoon van Menno van Coehoorn. De kleinzoon van zijn broer was Conrad Gideon van Coehorn. Hij was de eerste van Coehorn die aan Sint-Oedenrode was verbonden. Hij was heer van Dommelrode, het andere kasteel wat nog over is en nu de kasteel raadhuis is.

Van Coehoornzaal (trouwlocatie)
Hier hangt een zeer uitgebreide stamboom van de familie de Girard (de Mielet van Coehoorn). De stamboom geeft een overzicht van direct geparenteerde families door huwelijken, maar tevens ook de familiebanden met de huizen Toulouse, Vézénobre, Soubcanton, Narbonne, Pelet en Navarre.
De aquarellen zijn van verschillende domeinen en heerlijkheden, die de familie in Frankrijk toebehoorden. De naam van hun belangrijkste bezit voegden ze vaak aan hun eigen naam toe.
Beschrijving van het wapen van de familie de Girard de Mielet van Coehoorn
Het wapenschild, ook te bezichtigen in de Van Coehoornzaal, bestaat uit de wapens van de familie De Girard en de familie van Coehoorn. Het is een belangrijke verzameling van familiewapens, waarvan er vele zeer zeldzaam zijn.
Als schildhouders fungeren een arend en een leeuw. Op het schild bevindt zich een kroon, daarboven een getraliede helm met daarbovenop een arend.
Jean Philipe Zaal
Vernoemd naar Jean Philippe Baron de Girard de Mielet van Coehoorn (1794-1872), bevindt zich in deze zaal een een kastje in de vitrine met zijn onderscheidingen en orden, waaronder:
de Militaire Willemsorde, de Commandeurskruis der Orde van de Witte Valk van Saksen, de Officier in de Orde van de Nederlandse Leeuw, etc.
Hij is overleden op kasteel Henkenshage te Sint-Oedenrode en begraven op de familiebegraafplaats te Oirschot.
Orden toebehorend aan Jean Philippe Baron de Girard de Mielet van Coehoorn.
Museum Kasteel Henkenshage
Architectuur
Het oorspronkelijke kasteel/museum is waarschijnlijk gebouwd in het begin van de 14e eeuw. Het is eigenlijk een adellijk herenhuis zonder boven-etage. Van 1850 tot 1860 heeft het kasteel een grote verbouwing gehad. Toendertijd was er veel belangstelling voor de middeleeuwse bouwstijl. In opdracht van de bewoners, Familie De Girard de Mielet van Coehoorn, ontwierp architect Cuypers de aanbouw. Er zijn 3 torens aangebouwd, het hoofdgebouw heeft een bovenverdieping gekregen, waarbij het originele dak teruggeplaatst is en de hele voorgevel met de dienstwoningen is opgetrokken. Eigenaar van Gulick heeft in 1905 het hele kasteel laten restaureren en de tuinen laten opknappen door Leon Springer uit Haarlem.

De naam van het kasteel
“Henkenshage” komt van het 14e eeuwse Hanekenshage of Haenkenshage. Haneke of Haenken was toendertijd een bekende roepnaam voor Johannes. Een nederzetting werd een “hage” genoemd omdat deze vaak geheel omgeven was met een haag van doornen of struiken tegen wild of loslopend vee. In de 15e eeuw werd het kasteel vooral Strijpe of Streepen genoemd.
Situatie
Aan de noordkant van Henkenshage lag het grondgebied van kasteel Lochtenburg, aan de oostkant het gebied “Dat Hoghehuys” wat later de naam “Emmaus” kreeg en aan de westkant aan “Stroetbolle” (Tegenwoordig hoeve Strobol en Vogelenzang).
De eigenaren en hun verhaal
Familie Van den Velde was rond 1350 eigenaar van het kasteel. Jacop Gheroy, kanunnik van de Sint Jan in Den Bosch en pastoor te Dinther is in 1399 eigenaar. Vervolgens wordt Aert Vrient van Waderle (Waalre), die ook eigenaar was van het naastgelegen Lochtenburg, als eigenaar genoemd. In 1409 sterft hij en erven zijn vijf dochters zijn bezittingen. Gielis uten Camp is de volgende eigenaar en in 1456 is Goyart van den Heesacker bezitter van het kasteel.
Leunis van Lanckvelt koopt het daarna van Goyart van den Heesacker. In 1531 sterft Van Lanckvelt, en het kasteel wordt verdeeld onder zijn kinderen. Gedurende de 80-jarige oorlog zijn de bezitters van het kasteel niet bekend. Jonker Jan Willem de Gruyter krijgt in de 2e helft van de 16e eeuw Henkenshage in bezit, waarna hij het in 1621 verkoopt aan jonker Nicolaas van den Oetelaar, zijn schuldeisers nemen het kasteel in 1682 in beslag waarna het door de familie Van den Velde (ofwel Honselaar) wordt gekocht.
Omstreeks 1730 bezit Marcel Wellens het kasteelen in 1750 verkoopt Jan Wellens (zoon van Marcel Wellens) het aan Willem baron Van Haren. In 1768 sterft Van Haren en is zijn schoonzoon, luitenant Tissot van Patot, de bezitter van Henkenshage.
In 1786 is de advocaat mr. Benjamin de Brueys uit Den Haag bezitter van het Kasteel. Een deel van het Kasteel wordt aan de zusters Augustinessen, die uit hun eigen dorp verdreven waren. Zij richtten een schooltje op in het Kasteel. Aangezien het Kasteel te klein voor hen wordt verhuizen zij omstreeks 1820 naar Dommelrode. Ondertussen in 1803 is het kasteel door Jacob Koppens gekocht. Nadat de zusters het kasteel hebben verlaten, wordt het verkocht aan Jan van den Heuvel. Jonkheer Christiaan Diderik Bangeman Huygens bezit in 1834 het kasteel. In 1849 wordt Ant. Joh. v.d. Heijden uit Eindhoven eigenaar en rond 1850 verkoopt hij het kasteel aan Familie De Girard de Mielet van Coehoorn.
Jonkheer Pieter Jacob de Girard de Mielet van Coehoorn is getrouwd met jonkvrouw Antonia Op ten Noort zij wonen samen op Kasteel Henkenshage. Baron Jan Philip en zijn jonkvrouw, ouders van Pieter Jacob, wonen tot hun overlijden ook bij hun op Henkenshage. Pieter Jacob sterft zelf in 1871 en tot haar dood blijft zijn vrouw op het Kasteel wonen, tot 1904. In hun huwelijk hebben zijn 3 kinderen gekregen, Aimery Raimond Philippe Victor, Bertrand Raimond en Aigline Guillenette Raymondine Ermengarde Elisabeth. In 1905 wordt door hun het kasteel aan Theodoor Rogier Cornelis Alphons Marie van Gulick uit ‘s-Hertogenbosch verkocht, wiens erfgenamen het in 1940 aan de gemeente Sint-Oedenrode verkopen.
Geschiedenis vanaf 1940
Gedurende de tweede wereldoorlog wordt het kasteel gebruikt als distributiekantoor. Voor in het kasteel wonen een paar families. Vanwege de oorlog wordt het kasteel verwaarloost en er wordt aan slopen gedacht. Tijdens de bevrijding in het najaar van 1944 gebruikt de 101ste Airborne Divisie (de bevrijders) het kasteel als hoofdkwartier. In 1956 start de gemeente met het restaureren van het dak. In 1958 komt freule M.E.M. de Girard de Mielet van Coehoorn het kasteel bezoeken en doneert aan Gemeente Sint-Oedenrode een flink bedrag voor onder enkele voorwaarden:
- bij het kasteel mag niet meer gebouwd worden
- het kasteel mag niet verkocht worden aan particulieren
- het kasteel moet een sociaal-culturele bestemming krijgen en
- in het kasteel moet tot in lengte van jaren de herinnering aan de familie De Girard de Mielet van Coehoorn levendig houden.
De donatie met de voorwaarden wordt door de gemeente geaccepteerd en er wordt aangevangen met de restauratiewerkzaamheden. Gemeentearchitect van Van Breugel heeft hier de leiding over. In 1962 wordt de bibliotheek van Sint-Oedenrode in het kasteel geplaatst, als de verbouwingen klaar zijn. In 1976 gaat de bibliotheek naar het Martinushuis en maakt plaats voor de afdeling Sociale Zaken van de gemeente aangezien het gemeentehuis kampt met ruimtegebrek. De afdeling zal hier tot 1997 zijn huisvesting hebben. Vanaf 1998 wordt het kasteel door de heer Alphons Vroomen geëxploiteerd als locatie voor huwelijksfeesten, personeelsfeesten, bedrijfsfeesten, etc. Tevens kan op Kasteel Henkenshage het burgerlijk huwelijk plaatsvinden. In het kasteel is een authentieke stamboom te vinden, mede als diverse andere antieke meubelen.
De kasteeltuin
De kasteeltuin is begin 21ste eeuw door Arda van Helsdingen (tuinarchitect) vernieuwd. Het originele ontwerp van Springer is hierdoor weer gerestaureerd. De kasteeltuin wordt gebruikt voor de huwelijksvoltrekking.
Het openluchttheater culturele locatie
In het openluchttheater worden diverse culturele activiteiten georganiseerd.
Het openluchttheater als huwelijkslocatie
In het prachtige openluchttheater van Kasteel Henkenshage kan de huwelijksceremonie plaatsvinden. Het bruidspaar neemt samen met de Ambtenaar van de Burgerlijke Stand plaats voor de brug die over de kasteelgracht ligt. De gasten nemen plaats op de zitplaatsen die gecreëerd zijn in de oever van de Kasteelgracht. Uiteraard is het ook mogelijk om zitplaatsen op de brug de plaatsen.
Diverse arrangementen of feesten op het Kasteel Museum
Op het kasteel kunnen wij verschillende u verschillende arrangementen aanbieden en u heeft de mogelijkheid om hier uw feest te laten organiseren door La Casserole. Wij zorgen voor de gehele aankleding en alles wat hierbij komt kijken. Hieronder ziet u verschillende arrangementen en feesten die mogelijk zijn op het kasteel.